Wat is: Windows

Wat is of betekent Windows

Windows is een reeks besturingssystemen voor computers ontwikkeld en uitgegeven door Microsoft. Het is een van de meest gebruikte besturingssystemen ter wereld en heeft een enorme invloed gehad op de computerindustrie sinds de eerste versie werd gelanceerd in 1985.

Het verhaal van Windows begon met de lancering van Windows 1.0 in november 1985. Deze eerste versie was nog erg primitief en kon alleen draaien op DOS (Disk Operating System), het dominante besturingssysteem op dat moment. Windows 1.0 introduceerde een grafische gebruikersinterface (GUI) met vensters, pictogrammen en een muisaanwijzer, waardoor gebruikers gemakkelijker met hun computer konden werken.

In de daaropvolgende jaren bracht Microsoft verschillende nieuwe versies van Windows uit, waarbij elke versie nieuwe functies en verbeteringen introduceerde. Windows 3.0, uitgebracht in 1990, was een belangrijke mijlpaal omdat het de eerste versie was die echt populair werd bij het grote publiek. Het introduceerde onder andere verbeterde grafische mogelijkheden, zoals TrueType-lettertypen en betere ondersteuning voor multimedia.

Windows 95, uitgebracht in 1995, was een baanbrekende versie van Windows omdat het de eerste was die volledig op zichzelf kon draaien, zonder DOS nodig te hebben. Het introduceerde ook het beroemde Start-menu en de Taakbalk, die kenmerkend zijn geworden voor latere versies van Windows.

Sinds Windows 95 heeft Microsoft regelmatig nieuwe versies van Windows uitgebracht, waaronder Windows 98, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 en Windows 10. Elke nieuwe versie bracht verbeteringen en nieuwe functies met zich mee, zoals verbeterde prestaties, betere beveiliging, nieuwe gebruikersinterfaces en ondersteuning voor nieuwe hardware en software.

Windows 10, uitgebracht in 2015, is de meest recente versie van Windows en wordt beschouwd als een van de meest geavanceerde en veelzijdige besturingssystemen van Microsoft. Het heeft een breed scala aan functies, waaronder de virtuele assistent Cortana, de Microsoft Store voor het downloaden van apps en games, en integratie met de cloudservice OneDrive.

Naast desktopcomputers en laptops ondersteunt Windows ook andere apparaten, waaronder tablets, smartphones, gameconsoles en apparaten voor het Internet of Things (IoT). Met zijn brede scala aan functies en ondersteunde hardware blijft Windows een van de meest gebruikte en invloedrijke besturingssystemen ter wereld.

Klaar voor NIEUWE KANSEN ?

Stel je vraag