Wat is: Google

Wat, wie is of betekent Google

In de late jaren 90, in de stoffige, digitale pioniersjaren van het internet, stonden twee briljante studenten van Stanford University, Larry Page en Sergey Brin, op het punt iets revolutionairs te creëren. Hun visie was eenvoudig maar ambitieus: om alle informatie ter wereld toegankelijk en bruikbaar te maken voor iedereen.

In 1996 werkten Page en Brin samen aan een onderzoeksproject genaamd BackRub, waarbij ze een manier ontwikkelden om webpagina’s te analyseren op basis van hun backlinks – de links die van andere pagina’s naar die pagina’s leiden. Dit concept vormde de basis voor wat later Google zou worden.

Het jaar daarop, in 1997, richtten Page en Brin Google Inc. op in een garage in Menlo Park, Californië. Ze noemden hun zoekmachine ‘Google’, een woordspeling op het wiskundige begrip ‘googol’, wat staat voor het getal 1 gevolgd door 100 nullen, om de schier oneindige hoeveelheid informatie op het internet te symboliseren.

Google groeide snel in populariteit vanwege zijn eenvoudige interface en nauwkeurige zoekresultaten. Het bedrijf introduceerde al snel innovatieve functies zoals de PageRank-algoritme, dat de relevantie van webpagina’s rangschikte op basis van het aantal en de kwaliteit van hun backlinks.

In 2000 lanceerde Google AdWords, een advertentieplatform dat bedrijven in staat stelde advertenties te plaatsen naast relevante zoekresultaten. Dit bleek een lucratieve zet te zijn en legde de basis voor het bedrijfsmodel van Google, dat voornamelijk afhankelijk is van advertentie-inkomsten.

Google bleef groeien en diversifiëren, waarbij het zijn aanbod uitbreidde naar andere diensten en producten, zoals Gmail, Google Maps, Google Drive en YouTube, dat het in 2006 verwierf. Het bedrijf werd ook bekend om zijn innovatieve bedrijfscultuur, met perks zoals gratis maaltijden, massages op de werkplek en de beroemde ‘20% tijd’, waar medewerkers een dag per week konden besteden aan projecten buiten hun gebruikelijke taken.

In 2004 ging Google naar de beurs met een van de grootste beursintroducties in de geschiedenis, en het werd al snel een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Het bedrijf bleef groeien en uitbreiden, waarbij het zijn invloed uitbreidde naar verschillende industrieën, waaronder mobiele technologie, cloud computing en kunstmatige intelligentie.

Vandaag de dag is Google niet alleen de meest populaire zoekmachine ter wereld, maar ook een van de meest invloedrijke technologiebedrijven ooit. Met miljarden dagelijkse zoekopdrachten, een uitgebreid scala aan diensten en een ongeëvenaarde infrastructuur voor gegevensverwerking, blijft Google een belangrijke speler in de wereld van technologie en internet

Klaar voor NIEUWE KANSEN ?

Stel je vraag