Wat is: Pagerank

Wat is of was Google Pagerank?

Google PageRank was een algoritme ontwikkeld door Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google, als een van de eerste methoden om de relevantie en waarde van webpagina’s te beoordelen op basis van het aantal en de kwaliteit van links die naar die pagina’s verwijzen. PageRank werkte op basis van het idee dat als een pagina veel inkomende links van andere gerenommeerde en relevante websites ontving, deze waarschijnlijk belangrijk en waardevol was.

Het algoritme gaf elke webpagina een score op een schaal van 0 tot 10, waarbij hogere scores werden toegekend aan pagina’s met meer en betere kwaliteit links. Deze score werd vervolgens gebruikt als een van de vele factoren om de rangorde van zoekresultaten te bepalen wanneer gebruikers een zoekopdracht uitvoerden op Google.

PageRank was een revolutionaire stap in de wereld van zoekmachinemarketing, omdat het niet alleen de relevantie van pagina’s op basis van zoekwoorden beoordeelde, maar ook de ‘stem’ van andere websites in beschouwing nam. Hierdoor kon Google betere zoekresultaten leveren aan gebruikers door pagina’s met meer autoriteit en relevantie hoger te rangschikken.

Hoewel PageRank oorspronkelijk een centrale rol speelde in het algoritme van Google, is het in de loop der jaren minder prominent geworden. Google heeft zijn algoritme voortdurend geëvolueerd en verbeterd, met updates zoals Penguin en Panda, die zich richten op het bestrijden van spammy links en het bevorderen van hoogwaardige content.

Uiteindelijk heeft Google de specifieke PageRank-scores niet meer openbaar gemaakt aan het publiek na 2016. Hoewel het concept van PageRank nog steeds een rol kan spelen in het algoritme van Google, zijn er nu veel meer factoren die van invloed zijn op de rangorde van zoekresultaten, zoals de kwaliteit van de content, de gebruiksvriendelijkheid van de website, en de contextuele relevantie voor de zoekopdracht van de gebruiker.

Klaar voor NIEUWE KANSEN ?

Stel je vraag